Valentýn je za dveřmi a Vy přemýšlíte, čím letos potěšit osobu, kterou máte rád/a?Zkuste říci "miluji Tě" svému miláčkovi (partnerovi, manželce, mamince, tátovi, milence...) slaďoučkým překvapením v podobě chutné kytice ze šťavnatého ovoce, kterou si vyrobíte k příležitosti svatého Valentýna sami.Ovocná kytice z čerstvého ovoce vypadá skvěle a výtečně chutná. Tak krásný a lahodný dárek, navíc vyrobený s láskou pro lásku, zaručeně udělá radost každé obdarované osobě.Jak tedy vyrobit ovocnou kytici aby vypadala krásně, šťavnatě a svěží?Nechte se inspirovat naším návodem. Ovoce si můžete zvolit i jiné, dle chuti obdarované/ho a pustit uzdu své fantazii.Náčiní a potřeby:
- dřevěné špejle
- vykrajovátka na linecké cukroví (srdíčko, hvězda a kytička) koupit
- Vykrajovač kuliček pro snadné vykrajování dokonalých koulí melounu koupit
- prkénko a nůž na krájení ovoce
- Keramický, ratanový nebo plechový květináč nejlépe s ozdobným srdíčkem, případně váza nebo velký hrnek koupit
- Aranžovací hmotu koupit
Ovoce a doplňky do kytice:Veškeré ovoce musí být čerstvé, nikoliv konzervované či zmražené! Koupit ovoce od farmářů v BIO kvalitě bez chemie a v souladu s přírodou.
- ananas
- hroznové víno
- jahody
- ananasový meloun
- římský salát
- * Volitelné: čokoláda na namáčení ovoce, čokoládové srdce, hoblinky z čokolády apod.
- * Volitelné: ozdobné sypání na ovoce namočené do čokolády (kokos, chia semínka, různé oříšky...)
Vše volitelné koupíte pod odkazem na ovoce výše, a to v bio nebo běžné kvalitě.
Takto vypadá zamilovaná, vlastnoručně vyrobená ovocná kytice, a měla by se jí podobat i ta VašeNávod na výrobu kytice z ovoce:Jako první si vezmeme květináč a pěnovou aranžovací hmotu, kterou si ořízneme na velikost květináče. Vložíme hmotu do nádoby, pokryjeme lístky salátu a máme květináč připravený na vkládání ovocných klasů, stonků a květů.Dále si připravíme prkénko, nůž, špejle, vykrajovátka na sušenky, vykrajovátko na meloun, listy salátu a omyté ovoce.Oloupeme ananas a nakrájíme ho na cca 1,5 cm plátky, Z těchto plátků budeme vykrajovat pomocí vykrajovátek na sušenky tvary srdíček, hvězd a květů.Hroznové víno zbavíme stopek a jednotlivé kuličky napichujeme na špejli. Necháme spodní část špejle prázdnou, abychom jí mohli zapíchnout do květináče. Vytvoříme několik klasů dle velikosti květináče. 7 a více klasů použijeme jako stonek pro ananasové srdíčko, hvězdu a květinku. Květ bude mít navíc střed z melounové kuličky.Rozpůlíme meloun a vykrájíme kuličky, které napíchneme na špejli. 2 a více kuliček melounu použijeme na střed květu z ananasu.Jahody napichujeme na špejli stejně jako víno a meloun. Můžeme napíchnout na špejli též jen jeden kus jahody a tu případně namočit do čokolády, viz níže nebo jahodou ukončit klas z vína.Vše hezky s citem naaranžujeme do květináče a ovocná kytice je hotová :-)Čokoládovo ovocná kyticeKytici můžeme vylepšit o čokoládu a případně i o ozdobné sypání. Stačí rozpustit kvalitní hořkou či bílou čokoládu (nešetřete na kvalitě, zkazíte výslednou chuť) a do vlažné čokolády namočit několik jahod, které již máme na špejli. Tyto čokoládové jahody můžeme ještě posypat strouhanými ořechy, kokosem nebo semínky či čoko hoblinkami.Na střed květináče můžeme ještě umístit čokoládové srdce na špejli, aby kytice byla 100% zamilovaná a vypadala přesně jako originální ovocná kytice FRUTIKO.Přejeme Vám příjemné tvoření :-)TIP:Inspirujte se také krásnými a lahodnými čokoládovými květinami z belgické čokolády.Autor článku: redakce navalentýna.czZdroj fotografie: Daily Goodie Bag